Orion Defence NVG Counterweight Pouch til Cobra Hjelm M/12

Alle, som har gået med Natbriller (NVG) i bare kort tid, vil nikke genkendende til at hjelmen ikke er i balance. Jeg har hundredevis,  hvis ikke langt over tusind timer med NVG på hovedet og der har bare aldrig været en ordentlig montage/facemask system udleveret til os dødelige, som gjorde det tåleligt. Med PVS-7 facemask, fik man ømme kæber og trykpunkter på panden. Med hjelmmontagen på en Hjelm M/96 var det helt umuligt at holde den i samme position foran øjnene hele tiden.

(Eneste grund til jeg ser nogenlunde happy ud, er at jeg har taget PVS-7 af facemask)

 

Med PVS-14 og Cobra Hjelmen betyder det, at man får ondt i hovedet, som regel et sted på panden pga. tryksteder, når man forsøger at stabilisere hjelmen via det indbyggede justerings system. For mig tog det ca. 10-15 minutter, før det begyndte at blive ubehageligt og så er en hel nat altså lang, når man har NVG på hele tiden.

For at undgå dette, er man nødt til først at bringe sin hjelm i balance. Dette gør man, ved at montere en modvægt bagpå hjelmen.

Der har været flere udenlandske producenter, som har lavet tasker til modvægte, så man kan bringe balance på hjelmen. De fleste af dem har indeholdt mindre fordelings rum til AA, AAA og CR123 batterier og evt en MS2000 strobelygte eller haft bly eller andet tungt metal, i en eller anden udformning.

Hvis man vil gå seriøst til værks med, at balancere sin hjelm, skal man først se på hvad vægten, man smider på foran hjelmen, altså NVG med batteri isat og montagen, vejer.

På min køkkenvægt vejer en Natbrille (PVS-14) med batteri og montagen: 554 gram.

Det vil sige, for at bringe balance på hjelmen, når NVG er monteret, så skal der være en tilsvarende modvægt monteret bagpå. Ideelt set nøjagtigt samme vægt som foran.

Nu er blyvægt ikke særligt smart at gå rundt med. Selvom det nok, rent størrelses mæssigt, er den fladeste løsning. Så det skal helst være noget, som i forvejen er en del af ens udrustning, som man alligevel skal have med, så man ikke render rundt med død vægt.

Orion Defence har tidligere leveret nogle NVG modvægts tasker specielt til nogle “Luftwaffe” gutter, som specifikt blandt andet skulle have plads til en MS2000 strobelygte, så Orion Defence har erfaring i at finde gode løsninger tilpasset specifikke opgaver.

Orion Defence har nu lavet en modvægts taske kaldet Counterweight, Cobra M/12, som passer på den udleverede Revision Cobra M/12 hjelm og den er den bedste udgave af en modvægts taske, jeg har oplevet endnu.

Den er beregnet til at tage et PRC-152 batteri og et knæklys forneden. Således at den spiller fint sammen med den udleverede udrustning og standarder for IFF.

Et 152 batteri vejer 377g.

Tasken fra Orion Defence vejer i sig selv 39g og med et IR knæklys monteret 59g.

Hvis man så regner det ud, ligger man på en modvægt bagpå på 436g.

En difference på 118 g. Dette er nok tæt nok på til, at balancere hjelmen nogenlunde stabilt. Hvis ikke, kan man tilpasse vægten bagpå ved at velcro nogle AA,AAA eller CR123 batterier på velcroet på tasken over selve lommen.

 

Montering:

Jeg monterede tasken, ved at tage den bagerste skumpude dims i nakken, ud af hjelmen og føre de to one-wrap velcro stropper ind i hjelmen og så montere skumpuden igen. Jeg var påpasselig med at sætte den korrekt, således, at de to elastiske stumper stykker til knæklys sad korrekt ved kanten af hjelmen.

Derefter flipper man tasken op og monterer den på velcro stykket på bagsiden af hjelmen. Eller man kan også gøre det omvendt, altså placere tasken udenpå først, men dette var fremgangs måden, jeg brugte.

Tasken er forsynet med velcro udenpå, både på flappen, som den fastgøres med og på selve låget på tasken. Her kan man så montere andre ting, som IR-reflektorer strobelygte eller lign. Orion Defence har lagt et IR-reflekterende firma logo mærkat med i indpakningen, hvilket er en fin gestus. Orion Defence er også leverings dygtige i andre IR-reflektor mærkater, så som national flag, enheds markering osv. som jeg også har benyttet i nogle år.

I praksis:

Da jeg ikke har adgang til et 152 batteri, så har jeg testet tasken, med perfekt balance, ved hjælp af en blyvægt i den.

Jeg gik en tur en nat, på et par timer med hjelmen og NVG og Orion’s modvægts taske, med en samlet (Taske+bly) afstemt vægt på 550 gram og oplevede ikke nogen problemer med trykpunkter eller hovedpine. Det var selvfølgeligt stadigt trælst, at gå med hjelmen og især en så tung hjelm, med NVG og modvægt, men i det mindste, fik jeg ikke hovedpine af vægten og NVG forblev i position foran mit øje, uden, at jeg skulle justere på hjelmen flere gange under turen. Under de mørke øvelser jeg deltog i efterfølgende på Bykamp kurset, havde jeg heller ingen problemer.

Summa Sumarum:

Hvis du går med natbrille og er træt af at få ondt i hovedet og justere på din hjelm hele tiden, så burde du nok tage et seriøst kig på Orion Defence’s Counterweight, Cobra M/12 taske. Jeg går ihvertfald ikke med NVG uden den fremover.

110% Tactical.dk godkendt

 

Kontakt Orion Defence på Facebook her: https://www.facebook.com/oriondefence.eu/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.