SIG P320 X-Carry, Et førstegangs indtryk

Da de første nu er blevet omskolet til den nye Værnsfælles Pistol SIG P320 X-Carry og jeg selv nok må vente til engang efter nytår, så syntes jeg det var oplagt at få input fra en af dem, som er blevet omskolet fornyligt i forbindelse med uddannelsen af instruktører, som skal stå for den brede omskoling når pistolerne ankommer.

Så jeg spurgte en jeg kender, som lige er blevet uddannet og omskolet, om han ikke kunne tænke sig at skrive et indlæg og komme med sine indtryk efter omskolingen. Det var han helt med på og det er hans ord og indtryk i kan læse nedenunder.

—–

SIG P320 X-Carry – Et førstegangsindtryk.

Nogle gange ser man et voldsomt hype omkring en ny pistol der lander på markedet, og en af dem gik faktisk hen og blev vinder i udvælgelsen af den nye Værnsfælles Pistol. Men giver Sig Sauers X-Carry så et førstegangsindtryk, der er alt den hype værdig?

Min omskoling startede, som alle andre våbenomskolinger, med adskillelse og samling af pistolen. Låsesystemet er stærkt inspireret af Browning låsesystemet, og ligner det vi i Forsvaret kender fra Neuhausen og USP’en. Og adskillelsen er da også i samme rækkefølge, men samlingen er derimod ikke. Imodsætning til de fleste andre pistoler vi kender i Forsvaret, skal man montere slædestoppet før slæde og rekylfjeder skubbes på rammen.

Og hvorfor er det så nødvendigt at nævne? Jo fordi skulle man alligevel køre lidt på rutinen, og monterer slæden på rammen inden slædestoppet er isat, vil en adskillelse være tæt på umuligt uden at skulle adskille aftrækkermekanismen og rammen.

Dette er dog ikke en større operation, men kræver dog, at man finder sit tool eller et andet smalt værktøj frem for at kunne rette rekylfjederen på plads igen, hvilket så muliggøre adskillelse. Selve slædestoppet kan også være besværligt at isætte hvis det ikke gøres i den rigtige vinkel.

Nu maler jeg måske et billede af, at den er en pestilens at samle, og så slemt er det heller ikke. Men i enheder hvor man kun får pistolen i hånden til den årlige dag, der er afsat til vedligeholdende uddannelse, vil man klart kunne spore en frustration blandt eleverne. 

En anden detalje der sprang i øjnene, var udkasteren. Den er en integreret del af aftrækkermekanismen, stanset ud i samme stykke metal der udgør aftrækkerhuset, altså den eneste del der er på serienummer.

Kun tiden må vise, om det var en dårlig ide, at man ikke kan skifte en slid del, som en udkaster. Men mit eget gæt er, at det bliver en af hovedårsagerne til, at pistoler bliver kasseret på sigt. Normalt kan man skifte pibe, udkaster, udtrækker, sear, hammer og diverse fjedre i takt med, at de bliver slidt. Og den eneste grund til at kassere pistolen, var at slør mellem slæde og ramme bliver for stort og i en pistol som Neuhausen, med fuld slædeføring, kan det jo tage evigheder.

Ergonomien er god. Selv har jeg ret små hænder, men pistolen virker til at have smallere greb end f.eks. USP’en. Har man store eller meget små hænder, kan man skifte rammen til en anden størrelse.

Vinklen på grebet føles til, at være et sted tæt på en 1911, hvilket også var tydeligt når jeg lavede træk fra hylster. For mit vedkommende betød det at mit “natural point of aim” med X-Carry lignede det jeg kender fra mine egne pistoler. Men har man skudt Glock fra den dag man lærte at spise med ske, så vil man nok opleve at sigte lidt lavt i målet under sit træk.

Grebet er monteret med griptape, som man kender fra de dynamiske skydediscipliner. Grovheden svarer vel til det man ville kalde for korn 120 sandpapir. Men personligt bruger jeg korn 60. Jeg kan godt lide den lidt mere aggressive overflade, men det er nu bare smag og behag hvis man ellers kan finde ud af at holde hårdt nok greb på pistolen.

Øverst på grebet har man udeladt en smule griptape til fordel for et SIG logo, hvilket måske ikke er helt gennemtænkt, da det er her svag hånd kan hjælpe mest med den kødfulde del af håndfladen, specielt når man fra SIG SAUER har været så betænksomme at lave undercut ved aftrækkerbøjlen. Generelt ville jeg nok foretrække panelerne til griptape var større. Men jeg vil tro, at vi med X-Carry har fået en bedre løsning med grebet end amerikanerne har på deres M18.

Det sidste jeg lige vil nævne med grebet er, at vi har fået en magasinbrønd på vores pistoler, hvilket faktisk ikke er standard på den civile udgave af X-Carry. Udover at være en kæmpe hjælp til hastige magasinskifte, vil det måske også komme dem tilgode der har nogle meget store hænder. Der følger 3 stk 21 skuds magasiner med til sættet.

Slæden har udskæringer både for og bag, men de instruktører der var tilstede til omskolingen, anbefalede at man brugte et power stroke greb på den bagerste del af slæden, altså et overhåndsgreb, så svag hånds tommelfinger peger mod skytten.

Personligt har jeg aldrig været fan af den type ladegreb, og jeg valgte da også hovedsageligt at bruge fronten af slæden .

Den civile udgave af X-Carry har en udskæring i toppen af slæden, men ikke den udgave Forsvaret får. Her er der istedet indgraveret “FMI”. Hvis jeg havde pistolen udleveret, ville jeg ikke udelukke at der blev monteret griptape på fronten af slæden, fra den ene side, henover FMI logoet og om på den anden side. Våde eller blodige hænder kan have svært ved at få et ordenligt hold om slæden, selv ved brug af et power stroke greb. Pistolen er jo ikke den største der findes, og krydrer man det hele med lidt koldt vejr, så tror jeg lidt griptape er givet godt ud. 

Jeg vil lige hurtig kaste en kommentar om sigtemidlerne, inden vi kommer til snakken og aftræk, rekyl osv.

Det forreste sigte er fra Truglo og med en grøn ring, samt tritium. Den grønne ring er ret iøjefaldende, og virker faktisk meget godt til de hurtige skud på kort afstand hvor man har et “target focus”. Til gengæld er det meget bredt, og jeg tror det var årsagen til at mine splittider var ret langsomme på afstande over 18 m. Der er lys på begge sider mellem korn og kærv i en normal skydestilling, men med et så bredt et sigte, skal man alligevel koncentrerer sig, specielt når en stor det af målet er gemtbag det forreste sigte.

Det bagerste er placeret på en plade der lukker af for den udfræsning der er til et optisk sigte. De er ikke justerbare. Det er kun SIGs eget Romeo 1 sigte der passer i udfræsningen, så hvis man senere vil købe optik til pistolen, så er man lidt stavnsbundet der. Ved mindre man laver en eller anden adapterplade mellem slæde og optik. (Admin note: Er blevet gjort opmærksom på at slæden er skåret til at passe Leupold Delta Point Pro, hvilket gør at den passer til både DPP og R1 rødpunktsigterne uden brug af adapter plader, hvilket ingen af de andre pistoler i testen gjorde)

Et af kravene til den nye pistol var at det skulle være med striker fired aftræk, og ikke et single action aftræk som vi kender det fra Neuhausen eller et single action/double action som på USP.

Og lad mig starte med at sige, at det aftræk som X-Carry har, er uden sammenligning det bedste aftræk jeg har prøvet på en striker fired pistol. Den har langt fra det samme vandpistol-agtige aftræk som Glock, og overgangen fra det bløde aftræk er let at finde, og praktisk talt uden nogen form for creep. Det ville være synd at sige, at aftrækket er som en nål af glas der knækker. Men jeg har prøvet flere single action aftræk der var tungere, og med mere creep, end aftrækket på X-Carry. Jeg havde håbet på et kortere reset, og da jeg primært skyder i civil regi med et 1911 single action aftræk, havde jeg et par uheldige opfølgende skud. De langsomme skud har uden tvivl lignet et trigger freeze, men det var nu bare beviset på at et rigtig godt aftræk kan lulle dig over i en selvtilfreds zone, som du lynhurtig kommer ud af, når du skal vise, hvad du kan med en anden type pistol.

Kernelinien er højere placeret end Glock, men jeg føler ikke rigtig at det overhovedet er mærkbart under rekylet. Slædens lette vægt er sikkert med til at modvirke det vrid en høj slæde ellers kan forudsage. Specielt ved skydning kun med stærk hånd, blev min forventning om et kraftigt rekyl ikke indfriet. Jeg har længe ikke haft oplevelsen af et rekyl, der var så hurtigt at vænne sig til.

Hylster, bælte og magasinholdere fortjener også lige at blive nævnt. Det meste er fra Safariland, på nær en dobbelt magasin lomme til TYR, men som er fra Protech.

Hylsteret er med SLS og ALS sikring, men forbavsende nemt at anvende. Hylsteret er monteret i Safarilands QLS system, og der følger også både molleadapter samt bælteadapter i tre længder med i pistolsættet.

I sættet finder man også et ELS bælte. Men ingen af adapterne eller magasintaskerne er til ELS systemet. Men kunne forstå at det er hensigten at anskaffe andre magasintasker der passer til ELS. Derudover kan MP’er og vagtpersonel montere Safarilands tasker til peberspray, håndjern osv. via ELS systemet. Til bæltet er der også et inderbælte, og det kunne godt bruge en forbedring. Inderbæltet har ingen spænder, og den eneste måde man kan stramme bæltet er via velcro.

Jeg bruger selv Safarilands ELS bælte til mit konkurrenceskydning, men har valgt et andet inderbælte hvor bæltets ene ende føres igennem en spænde før man anvender velcro. På den måde kan man spænde bæltet ind. Personligt vil jeg nok begynde at kigge efter et meget tyndt bælte med hun-velcro på ydersiden og et lille cobraspænde. 

Var alt den hype så på sin plads?

Jeg sidder i hvertfald tilbage med følelsen af, at Forsvaret har fået den bedste pistol der kunne købes. Pistolen er måske ikke perfekt, men det er betragtet ud fra hovedsageligt personlige preferencer. Men skulle en af de andre kandidater have været bedre en X-Carry, så må de sgu være et “wunder-waffe”.

Om skribenten: Han er tjenestegørende soldat og en ganske habil pistolskytte i civilt regi, hvilket et dansk mesterskab i IPSC vidner om.

2 tanker om “SIG P320 X-Carry, Et førstegangs indtryk

  1. Ked at, at må rette skribentens udmærket artikel. Men footprintet til Micro reddot er til deltapoint fra Leupold. Hvor både SIG ROMEO 1 og selvfølgelig også deltapoint sigtet passer. Dette footprint er bliver den standard, som US army også går i udbud med til deres MRDS. Så nej tror ikke vi er gift med SIG nødvendigvis her i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.