Long time no see

Ja, det er snart ved at være 2 år siden jeg sidst lavede en blog post her på siden.

Og det er nu ikke fordi, der ikke er sket noget imellemtiden, må man sige.

Rusland lavede en invasion i Ukraine, hele den vestlige verden sender våben og penge til Ukraine, Danmark har sendt et par bataljoner til Letland som NATO forstærkning, personellet forlader Hæren i større og større grad og politikkerne laver stadigvæk strudsen, forhold til tilstanden i Forsvaret.

I de 34 år der er gået siden jeg startede i 1989 har jeg kun oplevet nedskæringer, besparelser og “effektiviseringer” på Forsvarets budget, færre folk og flere og flere opgaver og udsendelser.

Alle i Forsvaret ved, at det er uholdbart og at vi er langt nede af slisken på vej imod afgrunden.

De danske soldater lever i stor stil op til den mytiske fortælling om Tordenskjolds soldater. Den finte gik en dag i Sverige i 1719, den holder bare ikke i dag over en så lang periode uden mærkbare negative effekter.

Det har fagorganisationerne og andre medier gjort opmærksom på igennem de seneste par år, omend HKKF’s mærkesag om faglært uddannelse har været voldsomt ude af trit med medlemmernes ønske om højere grundløn og andre tiltag som en genaktivering af CU-ordningen og K-35 kontrakterne.

2%, NATO og kreativ bogføring

Men nu endeligt skal vi have forsvarsbudgettet op på 2% af BNP, som er minimums anbefalingen med hensyn til NATO forpligtigelsene, har regeringen i dag meddelt.

Der er bare en hage derved, ingen af pengene kommer Forsvaret til gode. De ryger direkte i Ukraine Fonden.

Forstå mig ret, jeg syntes at Ukraine skal have al den hjælp de har brug for. Jeg tror også vores F-16 fly sendes derned, efterhånden som de bliver udskiftet med F-35 herhjemme. Lur mig om ikke også de nye PULS raketkastere, som vi har indkøbt, også ryger derned.

Når det så er sagt, så er det jo ret tydeligt at der på regnearket bliver kreativt fusket, så Mette Frederiksen køres i stilling som ny NATO generalsekretær.

Socialdemokratiet står historisk dårligt i målingerne, Mette Frederiksen ser en værdig vej ud af dansk politik. Lars Løkke øjner en mulighed for at slippe af med hende og få endnu mere magt efter det næste valg, så han (Moderaterne) og Venstre er selvfølgeligt med på ideen med kunstigt at blæse forsvarsbudgettet op på 2% de næste par år for at kunne se ud, som om vi har set lyset og opfylder NATO kravet.

Alt imens bløder Forsvaret folk, 1. BDE bliver aldrig klar og det lader til, at vi skal have en længere værnepligt og endnu flere ind til at aftjene den. Dermed mener man at Forsvarets personale situation løses.

At vi når op på 2% i 2023 og 2024 betyder altså ikke noget egentligt for den nuværende graverende situation i Forsvaret, på hverken fastholdelse af personel, materiel og infrastruktur siden. Men det ser fint ud, nu Mette Frederiksen går efter NATO posten.

Flere værnepligtige løser kun kortvarigt et problem som reelt er, at det øvrige samfund har langt bedre vilkår at tilbyde de unge så de ikke ønsker at forblive i Forsvaret i en længere årrække, hvilket er nødvendigt for at stille kampklare enheder til at opfylde NATO’s ønske for Danmarks styrkebidrag til alliancen.

Indtil de vilkår Forsvaret har at tilbyde de unge ændres markant, så vil vi stadigt opleve at enheder har for stor gennemstrømning af personel, så uddannelses målene aldrig opnår et tilstrækkelig niveau, så man reelt står med kampklare soldater i enhederne.

Folk bliver trætte, de slides ned og forlader den synkende skude. Lidt ligesom Mette Frederiksen er igang med.

Beklager

Jeg er egentlig ret ked af, at jeg er kommet til det sted nu, hvor jeg føler, at jeg skal ud med lidt galde med det her indlæg. Men vi kan ikke slå ihjel hurtigere og mere præcist, når vi ikke har noget personel.

Forsvaret vil blive ved med at bløde folk, når det ikke kan tilbyde ordentlig løn og kontraktforhold, når materiellet ikke er tilstede eller er nedslidt, når faciliteterne til dem er utilstrækkelige og nedslidte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.