Konkurrence skydning i Forsvaret, forældet.

I Oktober 2021 deltog jeg i Dansk Militær Idrætsforbunds Mesterskab i skydning på pistol siden, på Københavns Skytte Center.

DMI`s officielle stævne beretning kan læses her: https://dmif.dk/resultaterrapporter/resultat-fra-dmi-landskyttestaevne-2021

Hvorfor bringer jeg så dette op efter snart 2 år?

Jo, fordi Norge har set lyset og tilpasset deres nationale militære mesterskab , så det bedre reflekterer skydeuddannelsen og den virkelige verden.

F.eks Norges Forsvar afholder i dag deres egen Nationale Skydekonkurrence, som er inspireret af IPSC Pistol og Rifle discipliner. Da Sverige var vært for verdensmesterskaberne i IPSC Rifle i 2019 skød militære skytter på seperate dage fra den almindelige konkurrence og kårede en national vinder der. Der blev skudt i uniform med udrustning med tjenestevåben.

I Finland har de i årevis gjort det samme.

I Danmark er de militære mesterskaber baseret på ISSF, altså de olympiske discipliner, så den står på 10-delt ringskive på 25 meter på pistol siden. Ikke just det mest relevante i forhold til skydeuddannelsen i dag eller hvordan man i praksis skyder i en kampsituation.

Jeg deltog kun på pistol siden, men tænker at på geværsiden er det den samme historie. ISSF discipliner og skydejakker af læder med 100 spænder og specielle skydebriller med alle mulige indstillinger og klap for øjet og alt det der olympiske islæt. Altså minimal relevans for militære folk.

For et par dage siden poppede denne video op på YouTube, hvor nogle svenske soldater var taget til Norge for at deltage i det norske militære mesterskab.

Konklusionen fra svenskerne er at en tilpasning af metoderne fra civile IPSC regler, som indbefatter for eksempel pegevinkler, så vil det nok være relevant at køre det videre ind i det svenske forsvar.

Danske soldater har tidligere igennem flere år faktisk deltaget i både Nationale og Nordiske mesterskaber i IPSC Rifle. Personlig har jeg i start af 2000 tallet deltaget i Norge 2 gange med gevær, en af gangene endda på rejseordre og med tjenestevåben. Og jeg har været Match Director for både et Nationalt og et Nordisk Mesterskab i IPSC Rifle, som vi afholdt i Borris Skydeterræn dengang. Men på et tidspunkt blev der sat en stopper for deltagelse i civile konkurrencer med tjenestevåben og så var det ligesom slut.

Jeg ville hjertens gerne se en udvikling herhjemme i samme stil, som de andre Nordiske lande har gang i.

Jeg snakkede i 2016 med daværende formand for Dansk Sportsskytte Forbund, Tim Andersen om netop dette, med henblik på Sverige 2019, men jeg var og er altså ikke i en position rangmæssigt til at kunne have nogen som helst beslutningsmæssig indflydelse på noget af dette, så jeg har holdt mig i skindet indtil nu, hvor jeg egentligt gerne vil starte lidt debat om det og det starter med dette blog indlæg.

For DMI`s side kunne det være med til at udvikle deltager interessen på skydeområdet.

Fra soldaternes side kunne det være med til at inspirere og motivere i uddannelsen, at der rent faktisk er et nationalt mesterskab (Måske i fremtiden et skandinavisk) som har relevans igennem den uddannelse man gennemfører på skydeområdet.

Ja ja, jeg ved godt, at vi er pressede med folk og tid og penge, men vi skal jo starte et sted med at kunne tilbyde noget folk kan have interesse for.

Jeg melder mig gerne på banen til at hjælpe til med at få det op og stå og da jeg ved at nogle af instruktør staben i Faggruppe Kamp også har IPSC licens nu, så tænker jeg, at de også kunne være behjælpelige og værd at trække på fra DMI`s side, hvis DMI ville være interesserede i det.

Dette indlæg skal ikke ses som et udtryk for, at jeg syntes at DMI bør gå væk fra ISSF disciplinerne, men ses som et tillæg og videreudvikling af deres program.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.